Potetproduksjon
Her på Frøystad driver vi med dyrking av både settepotet og matpotet. Vi har 2 sorter, Fakse og Nansen. Forskjellen mellom settepotet og matpotet kan forklares som «oppavling av potetstamme». Potetene vi får tilsendt har blitt dyrket under strenge forhold og holdt utenfor smittefare av potetsykdommer. Vi får et lite antall kilo som vi dyrker og formerer 2 ganger før de sendes videre til bønder som er matpotetdyrkere. For å være settepotetdyrker må man ha store arealer da man ikke kan ha settepoteter på samme plass før hvert 4. år. Dette er for at potetene skal være mins mulig utsatt for smitte. Når vi snakker om potetsykdommer og smitte, så er ikke dette farlig for mennesker. Potetplanter man ser er smittet blir fjernet når vi går i mellom potetrekkene og luker.
Matpoteter er det ingen krav om at må plantes på forskjellige jorder hvert år. Derfor kan man som matpotetdyrker ha større arealer med poteter. Vi veksler rundt på hvor vi har poteter og korn hvert eneste år. Det vil ikke si at det er mindre kontroll av matpotetene, disse lukes også for å unngå smitte og dårlig avling. For å sette poteter så må man ha et topplag med løs jord på mer enn 20 cm. Det er derfor litt andre redskaper enn bare harv som brukes. Ofte brukes en grubb/gåsefotharv for å komme dypt nok. En gåsefotharv eliminerer behovet for bruk av harv da denne går dypt og løser opp jorden effektivt. Når jorden er løs og fin, henter vi ut en potetsetter. Detter er en maskin som legger en og en potet i rader med en gitt avstand, før dette pakkes i rader med gjødsel i bunn.
Fakse
Fakse er en potet som passer veldig godt som potetbåter tilberedt i stekeovn. Den er gul i fargen, kokefast og har god smak.
Nansen
Ny norsk sort. Nansen er kokfast, rød og har svært god smak. Den har glatt skall, pent utseende og fargen er fortsatt flott etter koking.